Nieuws

Blog: Lenn Vonk
Isoleren: laagjes over elkaar heen dragen om energie te besparen

Mijn huis is goed geïsoleerd, maar ik kan ook mezelf isoleren, denk ik. Ik vraag me af: Hoeveel warmte heb ik nodig als ik mijn lichaam isoleer? Wat is dan de juiste temperatuur, in huis, voor mij? Ik ben dus met een proef begonnen. Ik kleed me aan met een nauwsluitend T-shirt. Daarover heen doe ik een shirt met lange mouwen en daar weer overheen een trui of vest van wol of fleece. Onder mijn spijkerbroek trek ik een legging aan met lekkere warme sokken en sportschoenen. Dus drie laagjes over elkaar. De kleding voelt comfortabel aan.

om zaterdag 11 januari naar de themadag
'hybride-systemen' van de WoonWijzerWinkel.

Op 1 oktober ben ik ermee begonnen.Tot nog toe is het steeds 18 graden in huis als ik opsta. Dat is voor mij nét te doen. Het moet niet kouder worden, denk ik. Maar als  ik de luchtdroger aanzet, wordt het binnenklimaat aangenamer. Mijn man vindt 18 graden geen enkel probleem. En zodra de zon begint te schijnen loopt de temperatuur op naar 21 of 22 graden. Trui of vest gaan dan snel uit. 

Het is heel prettig vertoeven in ons zonnige koffiehoekje. We eten er nu zelfs! En in de avonden is het 19 graden in huis. Dat voelt aangenaam aan.
 

Overigens: wij zijn allebei opgegroeid in de tijd van de kolenkachel. IJskoud was het in huis met, prachtige, ijsbloemen op de ramen van de slaapkamers. Toen kleden we ons ook goed aan, met allemaal laagjes over elkaar. De huisarts stuurde je zelfs naar huis om eerst een borstrok aan te trekken! Dat was een gebreid hemd wat je onder je bloes en trui en over je tricot hemd droeg. Dus vier laagjes over elkaar heen!

Tot nog toe hebben we nog geen verwarming aan. Zo warm aangekleed is dat nog niet nodig. Ik ben benieuwd wanneer ik dat ga doen! Ik hou u op de hoogte!

Lenn Vonk, Energiecoach Westvoorne

Duurzaam Westvoorne Energie

Energie

Samen op weg naar een energieneutraal Westvoorne.

Duurzaam Westvoorne Circulair

Circulair

Veel van wat we weggooien kan hergebruikt worden.

Duurzaam Westvoorne Natuur

klimaat

Westvoorne bereidt zich voor op het veranderende klimaat.

© Ontwerp & realisatie CreatieCentrale